Ohh, je gebruikt Internet Explorer...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Over de Mantelzorgtest

De Mantelzorgtest in Sittard-Geleen

Ruim 1 op de 5 inwoners in de gemeente Sittard-Geleen is mantelzorger. Van deze groep is 10% zwaarbelast. 

Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg voor hun naast. Als gemeente samen met onze partners hebben we groot respect voor onze mantelzorgers. We willen dan ook graag de mantelzorgers ondersteunen waar nodig. 

Als gemeente Sittard-Geleen bevelen wij u de Mantelzorgtest aan. Door de test krijgt u inzicht waarin u ondersteund zou willen worden door ons of één van de andere partners. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij administratieve taken of huishoudelijke taken. Met deze ondersteuning willen we voorkomen dat u overbelast raakt als mantelzorger of dat de ervaren overbelasting wordt verlicht. We zijn er immers allemaal bij gebaat dat mantelzorgers de zorg aan hun naaste kunnen blijven aanbieden. 

De Mantelzorgtest

De Mantelzorgtest geeft inzicht in hoeveel tijd en energie mantelzorg kost en of er nog genoeg tijd over is voor ontspanning, werk en andere verplichtingen. Ook helpt de Mantelzorgtest met een persoonlijk hulpaanbod: van praktische tips tot mogelijkheden om hulp in te schakelen.

De Mantelzorgtest wordt aangeboden door Stichting Mantelzorgtest. De Mantelzorgtest is ontwikkeld door zorgverzekeraar CZ, met medewerking van het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars hebben een eigen variant, aangevuld met hulpaanbod specifiek voor hun verzekerden.

Naast de landelijke Mantelzorgtest zijn er ook gemeentelijke varianten. Deze zijn gemaakt in samenwerking met gemeenten en lokale zorg- en welzijnsorganisaties. Vanuit de landelijke versie of de variant van de zorgverzekeraar kan gekozen worden waar iemand woont, zodat het algemene aanbod wordt aangevuld met lokale dienstverlening.

Wilt u als gemeente meedoen en ook voor de mantelzorgers in uw gemeente het lokale aanbod van hulp en ondersteuning in de Mantelzorgtest beschikbaar maken? Stuur een mail naar info@mantelzorgtest.nl en we nemen contact met u op.